Indhold er hentet
”Der er stærke følelser på spil, og det kan ses på fællesskabet”
Danmark har en stærk tradition for producentejede virksomheder, der har rødder tilbage i andelsbevægelsen. Hos Thise Mejeri er landmændene med hele vejen fra marken til markedet.
Indhold er hentet
Læs mere om demokratisk styret virksomheder
Producentejede virksomheder er kendetegnet ved, at ejerne sammen producerer og afsætter deres varer eller ydelser. Særligt inden for landbrug og fødevareproduktion findes der stærke eksempler på den type virksomheder. Et af dem er Thise Mejeri. Her er det landmændene, der leverer mælken, som også ejer virksomheden.
Thise Mejeri blev grundlagt i 1988 i den lille by Salling af en gruppe lokale landmænd, der ønskede at gøre op med tidens industrielle strømninger og samtidig sætte fokus på økologisk landbrug. Mejeriet blev etableret som et andelsselskab, og i dag er der 69 andelshavere i Thise.
Netop den demokratiske struktur er ifølge administrerende direktør Per Godsk Nielsen afgørende for virksomhedens succes:
”Thise er ejet af dem, der leverer varen. Ejerne har styr på værdikæden fra gården til køledisken, og rent praktisk betyder det, at en stor del af vores produktudvikling kommer fra landmændene selv.”
Hvordan tøjler man 69 ejere?
På bedste demokratiske vis har hver landmand indflydelse på de beslutninger, der træffes i Thise. Alle stemmer vægtes lige meget, uanset hvor meget mælk den enkelte leverer.
Dette sikrer, at alle har indflydelse, og det er med til at styrke fællesskabet, forklarer Per Godsk Nielsen. Men det betyder ikke, at der ikke også er udfordringer ved at være organiseret som producentejet, tilføjer han.
”Lige som der er konflikter i andre fællesskaber, er der også konflikter og divergerende holdninger hos os. Der er mange synspunkter at tage højde for, og det kræver en stærk bestyrelse med god kontakt til deres bagland,” forklarer han.
Indhold er hentet
Fællesskab som drivkraft
Helt generelt ses det dog, at ved at være organiseret på denne måde, er landmændene en del af et større fællesskab, hvilket øger interessen for at leverer kvalitetsråvarer.
Organiseringen er med til at styrke samarbejdet mellem landmændene, fordi de kæmper for de samme værdier
Samtidig er organiseringen med til at styrke samarbejdet mellem landmændene, fordi de kæmper for de samme værdier og ideer.
Blandt andet har Thise etableret det, de kalder staldskoler. Her mødes ejerne i mindre grupper for at udveksle erfaringer, men også for at lære hinanden at kende. Faktisk er det så stor en succes, at der netop er blevet oprettet en seniorklub, hvor de pensionerede ejere stadig kan mødes og få en bid af Thise-fællesskabet, fortæller Per Godsk Nielsen:
”Det er stærke følelser, der er på spil. Og det kan ses på fællesskabet.”
Fokus på formålet
En producentejet virksomhed som Thise er uafhængige af store investorer og aktionærer, hvilket også betyder, at det økonomiske overskud ikke skal deles med andre end dem, der producerer varerne. Det giver også Thise mulighed for at dyrke det, der betyder noget for dem, frem for udelukkende at tænke på profit, forklarer Per Godsk Nielsen:
Vores ambition er ikke at blive større og tjene store penge. Vi vil hellere udvikle økologien. Vi er en formålsbaseret virksomhed.
Thise er ikke kun et eksempel på bæredygtigt, økologisk landbrug, men også på, hvordan demokrati og fællesskab kan drive en virksomhed fremad. Det hele startede i en lille jysk landsby, men i dag er Thise en aktør ikke kun i hele landet, men også i udlandet.
Indhold er hentet
Om producentejede virksomheder
En producentejet virksomhed er en demokratisk virksomhed, som er kendetegnet ved, at ejerne er producentvirksomheder, som samarbejder om at bearbejde, distribuere og/eller sælge virksomhedens varer eller ydelser
Producentejede virksomheder har tydelige rødder til andelsbevægelsen, hvor man ønskede at skabe et demokratisk, økonomisk selvstyre med det formål at frigøre arbejderne fra den kapitalistiske virksomhedsform.
De fleste af de større virksomhedsdemokratier er landbrugssektorens andelsselskaber og virksomheder så som mejerier og slagterier, der arbejder med forarbejdning og handel med landbrugssektorens råvarer.